Składniki

Składniki (na 4 porcje)
1 mała główka kapusty pekińskiej
4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
4 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
5 cm korzeń kurkumy (lub imbiru)
1 papryczka chili
100 g kiełków do smażenia
400 g schabu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki cebuli dymki

Sałatka z wieprzowiną stir fry z kapustą pekińską, kiełkami oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi




Przepis

Przygotowanie:
1. Usunąć brzydkie liście z kapusty pekińskiej a resztę poszatkować a następnie umyć i osuszyć.
2. Uprażyć orzeszki na suchej patelni, odstawić i ostudzić.
3. Obrać czosnek i pokroić w cienki plasterki. Obrać korzeń kurkumy (lub imbiru) i pokroić w cienkie plasterki. Umyć chili, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Umyć kiełki i osuszyć. Rozgrzać łyżkę oleju i smażyć posiekany czosnek, kurkumę, chili przez 1-2 minuty a następnie dodać kiełki i smażyć dalsze 2-3 minuty. Odstawić z patelni.
4. Oczyścić schab, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Rozgrzać resztę oleju i smażyć mięso przez 2-3 minuty a następnie dodać wymieszany sos soswy z cukrem i smażyć dalsze 2-3 minuty. Odstawić mięso z patelni.

5. Umyć dymkę, osuszyć i pokroić w 0,5 cm plasterki.

6. wymieszać kapustę pekińską ze smażonymi kiełkami, na wierzch ułożyć mięso a następnie posypać orzeszkami oraz dymką.