Wróć do inspiracji Placek po węgiersku Przygotowanie – gulasz Surową szynkę pokrój w kostkę o wielkości ok. 1-1,5 cm. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i obsmaż mięso z każdej strony. Gdy jest gotowe, przełóż je do garnka. Cebule pokrój w półksiężyce, czosnek w plasterki. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, dodaj jeszcze łyżeczkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Gdy delikatnie zmięknie, dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką, wędzoną oraz chili. Podsmażaj 30 sek. i przełóż do garnka z mięsem. Zalej szynkę wraz z dodatkami wodą w takiej ilości, aby przykryła mięso. Dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 h. Marchewkę pokrój w plasterki, dorzuć ją do mięsa mniej więcej w połowie czasu gotowania. Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę. Podsmaż je na 1 łyżce oleju, aż papryka zmięknie, a pieczarki zbrązowieją. Dodaj warzywa do gulaszu na ok. 10 min przed końcem gotowania. Przygotowanie – placki ziemniaczane Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Posól i zostaw na chwilę, po czym odciśnij nadmiar wody. Wbij do miski z ziemniakami jajko, dodaj mąkę oraz dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej olej – powinien przykryć dno. Nakładaj łyżką ciasto i smaż placki z obu stron, aż będą rumiane. Podawaj je z gulaszem węgierskim oraz kleksem śmietany. Głodny? Odkryj więcej inspiracji Zobacz wszystkie Pieczeń na kanapki Zobacz szczegóły Gulasz wieprzowy Zobacz szczegóły Fasolka po bretońsku z dwoma rodzajami fasoli oraz kiełbasą podwawelską Skiba Zobacz szczegóły Kolorowe leczo z kukurydzą i kiełbasą podwawelską Skiba Zobacz szczegóły