Wróć do inspiracji

Placek po węgiersku

Przygotowanie – gulasz

  1. Surową szynkę pokrój w kostkę o wielkości ok. 1-1,5 cm. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i obsmaż mięso z każdej strony. Gdy jest gotowe, przełóż je do garnka.
  2. Cebule pokrój w półksiężyce, czosnek w plasterki. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, dodaj jeszcze łyżeczkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Gdy delikatnie zmięknie, dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką, wędzoną oraz chili. Podsmażaj 30 sek. i przełóż do garnka z mięsem.
  3. Zalej szynkę wraz z dodatkami wodą w takiej ilości, aby przykryła mięso. Dopraw całość solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 h.
  4. Marchewkę pokrój w plasterki, dorzuć ją do mięsa mniej więcej w połowie czasu gotowania.
  5. Pieczarki pokrój w plasterki, paprykę w kostkę. Podsmaż je na 1 łyżce oleju, aż papryka zmięknie, a pieczarki zbrązowieją. Dodaj warzywa do gulaszu na ok. 10 min przed końcem gotowania.

Przygotowanie – placki ziemniaczane

  1. Ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Posól i zostaw na chwilę, po czym odciśnij nadmiar wody.
  2. Wbij do miski z ziemniakami jajko, dodaj mąkę oraz dopraw solą i pieprzem.
  3. Na patelnię wlej olej – powinien przykryć dno. Nakładaj łyżką ciasto i smaż placki z obu stron, aż będą rumiane. Podawaj je z gulaszem węgierskim oraz kleksem śmietany.

Udogodnienia

Przejdź do treści