Wróć do inspiracji

Kolorowe leczo z kukurydzą i kiełbasą podwawelską Skiba

1. Obrać cebulę, przekroić i pokroić w plasterki.

2. Obrać czosnek i drobno posiekać.

3. Umyć cukinie, osuszyć i pokroić w kostkę około 1,5 x 1,5 centymetra.

4. Umyć papryki, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę około 1,5 x 1,5 centymetra.

5. Umyć pomidory, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w duża kostkę (ćwiartki).

6. Pokroić kiełbasę w plasterki.

7. Rozgrzać olej i smażyć kiełbasę przez 3-4 minuty, a następnie dodać cebulę i smażyć przez 3-4 minuty aż do jej zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać pokrojoną cukinię i smażyć około 5-7 minut. Dodać po tym czasie pokrojoną paprykę i smażyć dalej przez 5-7 minut. Następnie dodać posiekane pomidory, posolić oraz popieprzyć i podgrzewać na wolnym ogniu 15 minut.

8. Odcedzić kukurydzę z zalewy, dodać do lecza wraz z papryką wędzoną oraz cukrem, octem i podgrzewać przez około 5-7 minut.

9. Potrawę można udekorować listkami świeżej natki pietruszki.

Udogodnienia