2016-12-19
Połowa grudnia to z pewnością czas, kiedy intensywnie myślimy o Świętach. Większość z nas kupiła już prezenty albo jest na ostatniej prostej. Ten czas, to także czas na zaplanowanie pysznych i świątecznych potraw. A jeśli mowa o pysznych i świątecznych, to z pewnością wielu z Was ma na myśli mięsnych potraw. Zgadza się?
Oczywiście, że tak. Zatem zacznijmy od początku. Jak wybrać odpowiednie mięso? Jedną z popularnych potraw świątecznych jest pieczona szynka. Krucha, aromatyczna i soczysta. Niektórzy z nas wolą wydanie słone tradycyjne, inni zaś, nieco słodsze z dodatkami suszonych owoców.
Zarówno szynka tradycyjna jak i ta w nieco słodszym smaku, aby była udana powinna zostać przygotowana z odpowiedniego mięsa. Jak je wybrać? Może się wydawać, że nie ma w tym wielkiej filozofii, wystarczy wybrać duży czerwony kawałek mięsa i już. Tymczasem jeśli zależy nam na odpowiedniej jakości mięsa dzięki czemu nasza pieczeń będzie pyszna, powinniśmy przywiązywać większą wagę do kryteriów wyboru mięsa. Jakich?
Wybierając sprawdzone sklepy- masz pewność pochodzenia
Warto zwrócić uwagę na to, skąd trafia mięso do sklepu. Mięso oferowane w naszych sklepach pochodzi z chowu z polskich gospodarstw. Nasza firma znajduje się w najbardziej ekologicznym regionie Polski, z czego staramy się czerpać jak najwięcej.
Rolnicy, z którymi współpracujemy spełniają konkretne wymagania w zakresie chowu zwierząt oraz ich dobrostanu. Interesują nas warunki bytowe zwierząt i zdrowe żywienie, a także odpowiedni transport. W związku z coroczną certyfikacją w zakresie systemów jakościowych mamy pewność pochodzenia jak i wysokiej jakości mięsa. Codzienne dostawy są również gwarancją świeżego mięsa.
Kolor
Naturalne jest to, że mięso różni się od siebie kolorem. Pamiętajmy jednak, że wieprzowina ma kolor różowoczerwony. Mięso bardzo blade, sine, czy też przypominające kolor mięsa drobiowego nie będzie mięsem odpowiedniej jakości.
Zapach
Świeże mięso pachnie delikatnie, naturalnie. Powinno się unikać mięsa o nieprzyjemnym zapachu. Możliwe jest, że zapach mięsa pakowanego próżniowo jest intensywniejszy tuż po otwarciu. Jest to sytuacja normalna, jednak po upływie około godziny zapach powinien wrócić do normy.
Dotyk
Świeże mięso jest sprężyste, nie odkształca się, a jego powierzchnia jest wilgotna. Wszelkie odchylenia od normy powinny zwrócić naszą uwagę.
Kwiaty na talerzu
Kiedy nasza pieczeń jest gotowa, a jej aromat roznosi się po całym domu należy jeszcze zadbać o detale. Mawia się, że jemy oczami, ale także poprzez ten sam zmysł oceniamy smakowitość dania zanim je spróbujemy. Dlatego ważnym elementem jest dekoracja. Do dekoracji pieczeni świetnie nadają się świeże gałązki rozmarynu. Można tez zaskoczyć gości podając mięso udekorowane nieco bardziej kolorowo, np. dodając jadalne kwiaty rozmarynu czy też kocimiętkę, która ma aromatyczny mocno miętowy smak (tylko nie przesadźmy z jej ilością J). Kwiaty czy gałązki przed podaniem należy starannie umyć i osuszyć.
Dobra wiadomość dla tych, którzy szukają szynki o tradycyjnym smaku, a nie mają czasu na jej przygotowanie. W naszych sklepach w okresie przedświątecznych dostępne są mięsa marynowane gotowe do pieczenia. Zapraszamy także do działu z przepisami, gdzie znajdziecie przepis na szynkę pieczoną w rękawie z marynatą ze słodkiej papryki, kminku i czosnku.
Wracając do prezentów pamiętajmy, że najcenniejszym prezentem dla rodziny jest czas, ten spędzony wspólnie. I jeszcze telefon- zwłaszcza ten wyłączony.
Smacznych Świąt!