Składniki
Składniki (na 4 porcje):
1 kg łopatki wieprzowej
4 łyżki oleju rzepakowego
3 papryki czerwonej
2 cebule
3 pomidory malinowe
1 łyżka papryki wędzonej
2 garście sałaty (np. frisee)
2 pomidory
4 ciabatty
sól, pieprz
1. Oczyścić łopatkę, umyć, osuszyć a następnie obficie natrzeć solą oraz pieprzem. Rozgrzać olej i smażyć łopatkę z każdej strony przez 2-3 minuty.
2. Umyć paprykę, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Umyć pomidory, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Obrać cebulę i pokroić na ćwiartki.
3. Włożyć warzywa, paprykę wędzoną oraz mięso do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 st. C przez 180 minut.
4. Wyciągnąć mięso z rękawa i zawinąć w folię aby nie ostygło.
5. Zmiksować warzywa, przetrzeć przez sito i podgrzewać do odparowania aż na biorą konsystencji sosu.
6. Umyć sałatę i osuszyć. Umyć pomidory i pokroić w plastry.
7. Ciabattę naciąć wzdłuż (ale nie przekrajać) i położyć na grillu lub piekarniku tylko do jej nagrzania. Posmarować sosem, ułożyć sałatę i pomidora. Mięso poszarpać dwoma widelcami i ułożyć na pomidorach.