Składniki
Składniki (na 4 porcje)
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki soli gruboziarnistej
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
2 łyżki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule
2 całe główki czosnku
1,2 kg szynki wieprzowej
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1/2 pęczka koperku
sól
Przepis:
1. Podgrzać na suszej patelni kmin oraz kminek aż zaczną intensywnie pachnieć. Przełożyć do moździerza, dodać sól, pieprz i paprykę a następnie utrzeć. Obrać dwa ząbki czosnku i wycisnąć a następnie dodać do przypraw wraz z olejem i wymieszać. Oczyścić szynkę, umyć, osuszyć a następnie natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce.
2. Przeciąć na pół główki czosnku, Obrać cebulę i przekroić na pół. Zawinąć szynkę w rękaw wraz z marynatą oraz pokrojonymi główkami czosnku oraz cebulą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 90 minut. Wyjąć szybkę z piekarnika, przeciąć rękaw i odstawić na 5 minut aby „odpoczęła” a następnie pokroić w grube plastry.
3. Obrać ziemniaki, umyć a następnie gotować w osolonej wodzie do miękkości przez około 20 minut. Odcedzi i jeszcze gorące wymieszać z masłem. Umyć koperek, osuszyć i drobno posiekać.
4. Podawać plastry szynki z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.