skiba plac logo

Składniki

Składniki (na 4 porcje):
250 g dyni hokkaido bez pestek
450 g mielonej wieprzowiny (np. ze schabu)
1 łyżeczka curry
1 jajko
4 łyżki oleju
1/2 główki czerwonej kapusty
150 g suszonych śliwek bez pestek
3 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Kotlety z mięsa mielonego i pieczonej dyni z dodatkiem zasmażanej kapusty czerwonej z suszonymi śliwkami




Przepis

Przepis:

1. Usunąć z dyni pestki (nie obierać), pokroić na plastry i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ubić na puree i ostudzić.
2. Wymieszać mięso z dynią, jajkiem, curry oraz solą i pieprzem. Uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanych trzech łyżkach aż do zarumienienia z każdej strony. Przełożyć kotleciki na rozgrzaną grillową patelnie wysmarowaną resztą oleju i smażyć z każdej strony po około 3-4 minuty aż powstaną paseczki grillowe.
3. Usunąć brzydkie pierwsze liście oraz głąb z kapusty a następnie drobno poszatkować. Zalać w garnku wodą (mniej niż poziom kapusty), dodać suszone śliwki i gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym i gotować bez przykrycia przez około 40 minut aż kapusta zmięknie a nadmiar płynu odparuje.
4. Umyć natkę pietruszki, osuszyć i drobno posiekać.
5. Usmażone kotleciki podawać z kapustą posypaną natką pietruszki.