Składniki
Składniki (na 4 porcje)
2 pęta kiełbasy podwawelskiej (500 g)
6 cebul
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki musztardy
250 ml bulionu warzywnego (lub mięsnego)
2 łyżki gęstej śmietany 18%
sól, czarny pieprz
1. Przekroić na pół każde pęto kiełbasy, a następnie naciąć skórkę z jednej strony w poprzeczne paski.
2. Obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
3. Smażyć kiełbasę na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony a następnie ściągnąć z ognia.
4. Smażyć na tym samym tłuszczu cebulę aż do zarumienienia. Dodać pod koniec smażenia paprykę w proszku, szczyptę soli i wymieszać podgrzewając jeszcze przez 1 minutę.
5. Rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć kilka minut aż do zarumienienia zasmażki. Dodać musztardę, zimny bulion oraz sól i grubo mielony pieprz, a następnie wymieszać i podgrzewać aż do zgęstnienia sosu.
6. Podawać kiełbasę na usmażonej cebuli z sosem w oddzielnym naczyniu do jej polania.