Składniki
Składniki (na 4 porcje):
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 zielona cukinia
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
6-8 pomidorów
1 pęto kiełbasy podwawelskiej (250 g)
3 łyżki oleju
1 puszka kukurydzy
1 łyżka słodkiej papryki
1 ½ łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka octu jabłkowego
kilka listków świeżej natki pietruszki
sól, czarny pieprz
1. Obrać cebulę, przekroić i pokroić w plasterki.
2. Obrać czosnek i drobno posiekać.
3. Umyć cukinie, osuszyć i pokroić w kostkę około 1,5 x 1,5 centymetra.
4. Umyć papryki, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę około 1,5 x 1,5 centymetra.
5. Umyć pomidory, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w duża kostkę (ćwiartki).
6. Pokroić kiełbasę w plasterki.
7. Rozgrzać olej i smażyć kiełbasę przez 3-4 minuty, a następnie dodać cebulę i smażyć przez 3-4 minuty aż do jej zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać pokrojoną cukinię i smażyć około 5-7 minut. Dodać po tym czasie pokrojoną paprykę i smażyć dalej przez 5-7 minut. Następnie dodać posiekane pomidory, posolić oraz popieprzyć i podgrzewać na wolnym ogniu 15 minut.
8. Odcedzić kukurydzę z zalewy, dodać do lecza wraz z papryką wędzoną oraz cukrem, octem i podgrzewać przez około 5-7 minut.
9. Potrawę można udekorować listkami świeżej natki pietruszki.