skiba plac logo

Składniki

1 łyżka ziaren gorczycy białej
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka curry
1 łyżka papryki słodkiej
8 łyżek olejku
1 kg schabu wieprzowego bez kości
300 g słodkich ziemniaków
600 g ziemniaków
1 łyżka śmietany 18%
3 kabanosy
½ pęczka świeżego tymianku
75 g masła
sól, pieprz

Pieczony schab nadziewany puree ze słodkich ziemniaków i kabanosów z tymiankiem oraz pieczonymi ziemniakami w mundurkach




Przepis

1. Uprażyć na suchej patelni gorczycę z kminem aż będę strzelały na patelni. Utrzeć uprażone przyprawy w moździerzu wraz z curry i papryką a następnie wymieszać z 5 łyżkami oleju. Wysmarować marynatą schab i zostawić w lodówce na 24 godziny.

2. Obrać bataty oraz 100 g ziemniaki i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić, dodać śmietanę i ubić na puree.

3. Umyć resztę ziemniaków (nie obierać) i gotować w osolonym wrzątku na półtwardo przez 10 minut a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

4. Naciąć schab w środku, rozłożyć i rozbić delikatnie a następnie posolić i popieprzyć. Wysmarować środek puree, położyć tymianek oraz kabanosy a następnie zawinąć schab i związać. Rozgrzać resztę oleju i smażyć z każdej strony schab przez 3-4 minuty. Przełożyć do brytfanki do pieczenia, połać tłuszczem ze smażenia, położyć na wierz kawałki masła i piec przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. co 15 minut podlewać schab tłuszczem z pieczenia.

5. Przekroić na połówki lub ćwiartki ziemniaki w mundurkach i dodać do schabu na 30 minut przed końcem pieczenia.

6. Podawać pokrojony schab wraz z pieczonymi ziemniakami.