Składniki
1 kg szynki wieprzowej
8 łyżek oleju
1,5 l soku jabłkowego naturalnie mętnego
4 ząbki czosnki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
½ szklanki wody
¼ szklanki cukru
¼ szklanki octu spirytusowego
6 cebulek szalotek
4 korzenie pietruszki
4 jabłka
0,6 kg ziemniaków
1 ½ szklanki zielonego groszku
sól, pieprz
1. Umyć mięso, osuszyć i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać sokiem jabłkowym aż do przykrycia. Obrać czosnek i dodać do ranka a następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli oraz pieprzu i odstawić do lodówki na 24 godziny.
2. Zagotować wodę z octem i cukrem a następnie ostudzić. Obrać cebulę szalotkę, przekroić na połówki i oddzielić warstwy. Zalać marynatą i odstawić na 24 godziny.
3. Gotować mięso w marynacie na wolnym ogniu przez około 90 minut.
4. Obrać pietruszkę i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut a następnie odcedzić. Umyć dwa jabłka, osuszyć i przekroić na połówki lub ćwiartki (nie obierać). Wymieszać pietruszkę z jabłkami, dodać 2 łyżki oleju i wymieszać. Piec na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
5. Obrać ziemniaki, umyć i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Obrać pozostałe jabłka, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Dodać do gotujących się ziemniaków i gotować jeszcze 5 minut. Odcedzić, dodać masło i ubić na puree.
6. Gotować zielony groszek w osolonej wodzie przez 5 minut a następnie odcedzić.
7. Odcedzić z marynaty cebulę szalotkę i smażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez 3-4 minuty.
8. Podawać na puree upieczoną pietruszkę z jabłkami, obok pokrojone mięso a wszystko posypać groszkiem i skropić sokiem w jakim gotowała się szynka.