skiba plac logo




Mięso wieprzowe

Wybierz część po lewej stronie aby wyświetlić opis

Głowa

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu najczęściej jest gotowana lub wykorzystywana jako dodatek do galaret i pasztetów, a także jako składnik różnego rodzaju nadzień mięsnych. Używana jest do wyrobu wędlin podrobowych takich, jak: kiszki, salcesony i rolady. Nadaje się także do peklowania i duszenia.

Podgardle

Często wykorzystywane jest głównie do produkcji smalcu. Ponadto dodaje się go do tłustych zup, bigosu oraz jako składnik pasztetów i konserw mięsnych.

Z tej części możemy przygotować:

  • Pasztet
  • Smalec

Łopatka

Łopatka najczęściej wykorzystywana jest do pieczenia lub duszenia. Sporządza się z niej zrazy, a także do wyrobu domowej białej kiełbasy i kotletów mielonych. Przyprawami doskonale dopełniającymi delikatny smak łopatki są: cząber, kminek, majeranek, rozmaryn, ziele angielskie, chili.

Z tej części możemy przygotować:

  • Gulasz
  • Kiełbasę
  • Pieczeń

Golonka przednia

Z tej części możemy przygotować:

  • Golonkę pieczoną
  • Galaretkę
  • Golonkę gotowaną

Noga przednia

Z tej części możemy przygotować:

  • Galaretkę

Karkówka

Najczęściej wykorzystywana jest do pieczenia i grillowania. Po uprzednim peklowaniu nadaje się także do smażenia i gotowania. Podawana jest w formie steków i kotletów. Wykorzystywana również do produkcji wysokiej jakości baleronów i kiełbas.

Z tej części możemy przygotować:

  • Pieczeń
  • Kotlet
  • Dobra na Grill-a

Boczek

Z tej części możemy przygotować:

  • Pieczeń
  • Smażenie

Żeberka

Z tej części możemy przygotować:

  • Pieczeń
  • Smażenie

Schab

Z tej części możemy przygotować:

  • Pieczeń
  • Kotlet

Biodrówka

Z tej części możemy przygotować:

  • Pieczeń

Słonina

Z tej części możemy przygotować:

  • Smalec
  • Pasztet

Szynka i ogon

Z tej części możemy przygotować:

  • Sznycel
  • Stek
  • Gulasz
  • Pieczeń

Golonka tylna

Z tej części możemy przygotować:

  • Golonkę pieczoną
  • Galaretkę
  • Golonkę gotowaną

Noga tylna

Z tej części możemy przygotować:

  • Galaretkę