Wróć do inspiracji Pieczony schab nadziewany kiełbasą z dodatkiem tartego chrzanu z jajkiem 1. Ugotować jajka na twardo w osolonej wodzie, ostudzić, obrać a następnie oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z cukrem a białka posiekać. Wymieszać utarte żółtka oraz posiekane białka z chrzanem i dokładnie wymieszać. 2. Umyć ziemniaki i gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut aby były nie do końca miękkie. Odcedzić i zalać zimną wodą do ostudzenia. Odcedzić i następnie osuszyć. 3. Oczyścić schab, umyć, osuszyć a następnie zrobić nożem kieszonkę przechodzącą wzdłuż przez sam środek schabu. Włożyć do tego nacięcia kiełbasę. Wymieszać trzy łyżki oleju olej z papryką i solą a następnie dokładnie natrzeć schab przyprawami. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. 4. Po tym czasie wyciągnąć mięso z lodówki, aby się ogrzało do temperatury pokojowej. Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie przełożyć do wysmarowanej resztą marynaty brytfanki. Piec schab przykryty folią aluminiową przez 45 minut w temperaturze 190 st. C. Podczas pieczenia podlewać schab co 15 minut sokami z pieczenia lub niewielką ilością wody. Odkryć schab i piec dalsze 45 minut podlewając go cały czas sokami z pieczenia co 15 minut. Dodać ugotowane w mundurkach ziemniaki na 30 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu schab odstawić na 5 minut, aby soki w nim się gotujące „uspokoiły się”. 5. Podawać schab pokrojony w plastry z zapieczonymi ziemniakami oraz z tartym chrzanem z jajkiem. Głodny? Odkryj więcej inspiracji Zobacz wszystkie Fasolka po bretońsku z dwoma rodzajami fasoli oraz kiełbasą podwawelską Skiba Zobacz szczegóły Kolorowe leczo z kukurydzą i kiełbasą podwawelską Skiba Zobacz szczegóły Kiełbasa podwawelska Skiba z patelni ze smażoną cebulą w papryce wędzonej z sosem musztardowym Zobacz szczegóły Żurek z kiełbasą podwawelską Skiba z jajkiem na twardo i świeżym majerankiem Zobacz szczegóły
Kiełbasa podwawelska Skiba z patelni ze smażoną cebulą w papryce wędzonej z sosem musztardowym Zobacz szczegóły