2016-04-05
Z historią mięsa wiąże się wiele mitów. Tak samo wiele jest sporów pomiędzy wegetarianami, a osobami spożywającymi mięso na temat tego, "Co jest lepsze i zdrowsze?" W tym odwiecznym sporze każda ze stron ma przecież rację! Nie mamy zamiaru nikogo z Państwa przekonywać, czyja koncepcja jest słuszniejsza...
Jak wiemy mięso jest istotnym elementem naszej diety. Podawane w postaci gotowych produktów kanapkowych, pieczonych, smażonych , gotowanych oraz grillowanych. Jego wartość odżywcza uzależniona jest od gatunku a także części tuszy. Mięso podobnie jak produkty pochodzenia roślinnego obecne jest w każdym aspekcie naszego życia.
Mięso, jest pojęciem szerokim. Możemy je uzyskać z mięśni szkieletowych np. drobiu (kury, gęsi, kaczki, indyki) wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, baraniny. Stosując taki podział, możemy podzielić je na białe i czerwone. Co to oznacza? Wynika to głównie ze względu na zawartość i rodzaj tłuszczu. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina czy struś. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka czy gęś. Biorąc pod uwagę ich wartości energetyczne, największą jej ilość dostarcza nam mięso wieprzowe, a najmniejszą mięso drobiowe. Mięso, jak i jego produkty pochodne, są źródłem pełnowartościowego białka – bardzo dobrze przyswajalne i zawierające wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy, których ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są niezbędne do budowy tkanek. Ich przyswajalność jest o wiele wyższa niż tych, pochodzenia roślinnego. Zawiera w sobie złoża żelaza (jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga walczyć z wolnymi rodnikami – odpowiedzialnymi za starzenie się skóry), cynku ( jest niezbędny dla podstawowych funkcji organizmu człowieka, jak na przykład trawienie, rozmnażanie i wzrost) oraz witamin z grupy B (przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (witaminy PP, witaminy B12). Witaminy z grupy B, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przemiany metaboliczne białek, tłuszczów i węglowodanów. Jak wspomnieliśmy, mięsa ze względu na ich podział, dostarczają nam różnych witamin i składników mineralnych. Na przykład mięso wołowe jest najbogatsze w żelazo, cynk ale także w witaminę B12. Mięso wieprzowe z kolei, posiada najwięcej witaminy B1.
Same plusy mięsa? Niestety nie! Mięsa zawierają wysoką zawartość tłuszczy, przez co spożywanie ich w nadmiernej ilości, może niekorzystnie wpłynąć na organizm człowieka. Z tego powodu również, należy zadbać o prawidłowy rozkład procentowy mięsa, a także produktów pochodzenia roślinnego, w naszej diecie! Codzienne posiłki powinny zawierać odpowiednią ilość tłuszczów, białek, węglowodanów oraz substancji odżywczych, które dostarczają nam potrzebnej energii do życia...