Wróć do inspiracji Pieczony schab nadziewany puree ze słodkich ziemniaków i kabanosów z tymiankiem oraz pieczonymi ziemniakami w mundurkach 1. Uprażyć na suchej patelni gorczycę z kminem aż będę strzelały na patelni. Utrzeć uprażone przyprawy w moździerzu wraz z curry i papryką a następnie wymieszać z 5 łyżkami oleju. Wysmarować marynatą schab i zostawić w lodówce na 24 godziny. 2. Obrać bataty oraz 100 g ziemniaki i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić, dodać śmietanę i ubić na puree. 3. Umyć resztę ziemniaków (nie obierać) i gotować w osolonym wrzątku na półtwardo przez 10 minut a następnie odcedzić i przelać zimną wodą. 4. Naciąć schab w środku, rozłożyć i rozbić delikatnie a następnie posolić i popieprzyć. Wysmarować środek puree, położyć tymianek oraz kabanosy a następnie zawinąć schab i związać. Rozgrzać resztę oleju i smażyć z każdej strony schab przez 3-4 minuty. Przełożyć do brytfanki do pieczenia, połać tłuszczem ze smażenia, położyć na wierz kawałki masła i piec przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. co 15 minut podlewać schab tłuszczem z pieczenia. 5. Przekroić na połówki lub ćwiartki ziemniaki w mundurkach i dodać do schabu na 30 minut przed końcem pieczenia. 6. Podawać pokrojony schab wraz z pieczonymi ziemniakami. Głodny? Odkryj więcej inspiracji Zobacz wszystkie Fasolka po bretońsku z dwoma rodzajami fasoli oraz kiełbasą podwawelską Skiba Zobacz szczegóły Kolorowe leczo z kukurydzą i kiełbasą podwawelską Skiba Zobacz szczegóły Kiełbasa podwawelska Skiba z patelni ze smażoną cebulą w papryce wędzonej z sosem musztardowym Zobacz szczegóły Żurek z kiełbasą podwawelską Skiba z jajkiem na twardo i świeżym majerankiem Zobacz szczegóły
Kiełbasa podwawelska Skiba z patelni ze smażoną cebulą w papryce wędzonej z sosem musztardowym Zobacz szczegóły