Wróć do inspiracji Fasolka po bretońsku z dwoma rodzajami fasoli oraz kiełbasą podwawelską Skiba 1. Fasolę zalać wodą i zostawić na noc do napęcznienia. 2. Odcedzić fasolę i zalać świeżą wodą w osobnych naczyniach, a następnie gotować do miękkości przez około 60 minut co jakiś czas sprawdzając jej miękkość. Posolić gotującą się fasolę na 5-10 minut przed końcem gotowania. Odcedzić zostawiając trochę wody do ewentualnego późniejszego podlania. 3. Pokroić kiełbasę w kostkę. 4. Obrać cebulę, przekroić i pokroić w kostkę. 5. Rozgrzać olej i smażyć kiełbasę przez 3-4 minuty, dodać cebulę i smażyć przez 3-4 minuty aż do jej zeszklenia. 6. Przełożyć do garnka fasolę, usmażoną kiełbasę z cebulą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, ostrą paprykę, sól i pieprz oraz ewentualnie uzupełnić wodą spod gotowania fasoli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Głodny? Odkryj więcej inspiracji Zobacz wszystkie Placek po węgiersku Zobacz szczegóły Pieczeń na kanapki Zobacz szczegóły Gulasz wieprzowy Zobacz szczegóły Kolorowe leczo z kukurydzą i kiełbasą podwawelską Skiba Zobacz szczegóły