Wróć do inspiracji

Pieczeń w marynacie miodowo-musztardowej

  1. Szynkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj składniki marynaty: miód, musztardę, czosnek, sól i słodką paprykę. Natrzyj dokładnie mięso i włóż je do lodówki na minimum 3 godz. (najlepiej na całą noc).
  2. Nagrzej piekarnik na 180 °C, funkcja góra-dół.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Ściągnij z mięsa nadmiar marynaty i przełóż do naczynia żaroodpornego. Obsmaż szynkę z każdej strony na dużej mocy palnika, aby zamknąć pory.
  4. Do naczynia z marynatą wlej wodę, wymieszaj. Przełóż obsmażone mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godz., co jakiś czas podlewając mięso od góry sosem.
  5. Wyciągnij pieczeń, przełóż na deskę do krojenia i daj jej 5 minut „odpocząć” przed pokrojeniem.
  6. Przełóż resztę marynaty do niedużego garnka, dodaj masło i zacznij podgrzewać. Do osobnej miseczki wlej 4 łyżki marynaty, a także dodaj 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Przelej to z powrotem go garnka i podgrzewaj, aż sos się zagotuje oraz zgęstnieje.
  7. Pokrojoną w plastry pieczeń podawaj z sosem, opiekanymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką z roszponki oraz słonecznika, które polej octem balsamicznym.

Udogodnienia

Przejdź do treści