Wróć do inspiracji

Steki wieprzowe z sosem kurkowym

  1. Ziemniaki i seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Kurki oczyść. Większe kawałki z grubsza posiekaj, mniejsze zostaw w całości. Do garnka wlej ocet winny oraz wino, gotuj na dużym ogniu, aż większość płynu odparuje. Zmniejsz moc palnika, wrzuć 1 łyżkę masła, a gdy się rozpuści – kurki. Podsmażaj, aż odparują wodę i wtedy wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 5 min. na średniej mocy palnika, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  3. Kotlety delikatnie rozbij za pomocą tłuczka, po czym posól i popierz je z każdej strony. Smaż z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym, które pokrywa całe dno, aż steki zrumienią się po bokach (ok. 3-4 min. na stronę).
  4. Gdy ziemniaki i seler będą miękkie, odlej całą wodę, po czym dodaj do nich łyżkę masła, mleko oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Przetrzyj je od razu za pomocą praski na gładkie puree.
  5. Na talerzu rozsmaruj puree, ułóż steki i polej całość sosem kurkowym.

Udogodnienia

Przejdź do treści